Opadelen leffa-arvostelu no. 7: Winter on Fire – Ukraine’s Fight For Freedom
Star Wars arvostelut jatkuvat jossain vaiheessa syksyä/talvea mutta nyt on aika ottaa tarkasteluun juuri ilmestynyt Netflixin alkuperäistuotannon dokumenttielokuva Winter on Fire, joka oli sen verran vaikuttava kokemus, etten voi olla siitä kirjoittamatta.
Winter on Fire: Ukraine’s Fight For Freedom
Ohjaus: Evgeny Afineevsky
Kesto: 102 min
Julkaisuvuosi: 2015
Muistan olleeni laskettelureissulla Alpeilla 2014 vuoden helmikuussa, kun aloin toden teolla itse noteerata tapahtumia Ukrainassa. Aiemmin olin uutisista lukenut ohimeneviä otsikoita jostain mielenosoituksista Ukrainan Kiovassa mutta suuremman huomion aihe herätti minussa vasta luettuani Alpeilla ollessani, että Venäjä on aikeissa lähettää Ukrainan rajan tuntumaan suuren määrän sotakalustoa ja sotilaita. Tästä hämmentyneenä aloin ottaa enemmän selvää siitä mitä Ukrainassa oikeasti on tekeillä mutta vasta tämän dokumenttielokuvan nähtyäni minulla on perustavanlaatuinen käsitys siitä, mistä kaikki alkoi ja mitä oikein tapahtui Kiovassa 2013 vuoden lopulla ja 2014 vuoden alussa.
Kuten kaikki varmasti tietävät, Ukrainan tilanne on riistäytynyt käsistä pahan päiväisesti. Kaikki sai alkunsa Maidanin aukion mielenosoituksissa 2013 vuoden marraskuussa, kun silloinen presidentti Viktor F. Yanukovich päätti valmisteluista huolimatta hylätä EU:n kauppa- ja yhteistyösopimuksen ja samalla Ukrainan toiveet EU jäsenyydestä. Aluksi nuoriso ja pääasiassa opiskelijat lähtivät päätöksestä turhautuneena Maidanin aukiolle rauhanomaiseen mielenosoitukseen, joka kuitenkin päättyi poliisin väkivaltaisen voimankäytön seurauksena useisiin loukkaantumisiin ja mielenosoituksen hajoamiseen.
Venäjämielinen presidentti Yanukovich ei kuitenkaan saanut tällä liikkeellä mielenosoituksia kuriin, sillä väkivaltaisuuksista tyrmistyneenä kansa nousi entistä suurempiin mielenosoituksiin, johon liittyi nyt opiskelijoiden lisäksi myös paljon muuta kansaa eri ikäluokista. Mielenosoittajat vaativat vallan vaihtumista, mutta koska Yanukovich ei antanut myöskään periksi, eskaloituivat alunperin rauhallisiksi tarkoitetut mielenosoitukset verisiksi yhteenotoiksi. Lopulta kumiluodit vaihtuivat oikeisiin ammuksiin ja käsillä oli useiden tapahtumien sarja, joka päättyi lukemattomiin loukkaantumisiin, yli sadan ihmisen kuolemaan, vallankumoukseen, Venäjän Krimin valtaamiseen ja Ukrainan uuden hallituksen laajamittaiseen Itä-Ukrainan sotaan Venäjän tukemia separatisteja vastaan.
Winter on Fire on nopeatempoinen, tiivis ja selkeä kokoelma todellisten tilanteiden nauhoituksia ja jälkikäteen tehtyjä haastatteluja. Se on ammattitaidolla toteutettu katsaus 93 kohtalokkaaseen päivään, jotka sekä yhdistivät Ukrainan kansan että repivät sen kahtia. Tapahtumien kulkua seurataan vaihe vaiheelta karttoja hyväksikäyttäen ja elokuva esittää todella paljon videomateriaalia väkivaltaisuuksien keskellä, mikä tekee dokumenttielokuvasta käsinkosketeltavan realistisen, kiehtovan ja häiritsevän. Välillä tapahtumia ei kertakaikkiaan pysty edes käsittämään, niin paljon sekasortoa ja häikäilemättömyyttä Maidanilla alkaneissa tapahtumissa oli läsnä. Juuri todellisten tapahtumien laaja esilletuonti tekee tästä niin vaikuttavan elokuvan, mitä haastattelut tukevat oivallisesti.
Mikä dokumenttielokuvasta tekee ongelmallisen on se, että se esittää tapahtumat poliittisesti vain yhdestä näkökulmasta (olkoon näkökulma miten oikeutettu tahansa, se on silti vain yksi näkökulma) ja olisin mielelläni nähnyt haastatteluja ja materiaalia myös Yanukovichin hallinnon puolelta, nyt kaikki keskittyy mielenosoittajien kantoihin, mielipiteisiin ja videomateriaaliin. Tämä tekee elokuvasta jopa hyvin patrioottisen, minkä seurauksena propagandan ja todellisuuden raja saattaa joissain tilanteissa hämärtyä. Liikaa asiaan nyt kantaa ottamatta todettakoon kuitenkin se, että se videomateriaali mitä elokuvassa nähdään antaa Yanukovichista ja hänen poliisivoimistaan erittäin epäinhimillisen ja brutaalin kuvan, eikä tuon materiaalin autenttisuutta ja tapahtumien todellisuutta pysty kiistämään mitenkään.
Winter on Fire on ongelmastaan huolimatta kuitenkin erittäin vaikuttava ja kiehtovasti toteutettu dokumenttielokuva, jonka jokaisen valveutuneen ja ei-valveutuneen ihmisen tulisi nähdä. On vaikea kuvitella Maidanin (ja sen lähiympäristön) väkivaltaisuuksien kaltaisten tapahtumien olevan mahdollisia 2010-luvun Euroopassa, puhumattakaan mielenosoituksia seuranneiden sotatoimien aiheuttamien valloitusten ja rajojen siirtelyn. Elokuva onnistuu kuitenkin näyttämään katsojalle ja täten maailmalle, miten rohkeaa kansaa Ukrainalaiset Maidanin tapahtumissa olivat, kun eivät suostuneet alistumaan mielivallan alaisuuteen. Asioiden eskaloituminen suureksi kriisiksi on kuitenkin äärimmäisen murheellinen asia, johon diplomaattiset ratkaisut olisivat erittäin toivottuja. Sotatila kuitenkin jatkuu edelleen eikä sille tällä hetkellä näy loppua horisontissa. Tämänkin takia Winter on Firen kaltainen elokuva on tarpeellinen tuomaan Ukrainaa lähemmäs muuta maailmaa, että kaikki tietäisivät mitä on tapahtunut ja mitä tapahtuu edelleen.
Arvosana: 9,0/10