Opadelen jokeriarvostelu no. 1: PVVMSK:n Game On -pelimusiikkikonsertti/Reunion iltamat

Bling bling, on aika julkaista blogin ensimmäinen jokeriarvostelu. Jokerikortteina saattavat toimia mitkä tahansa asiat ja ne arvostellaan ilman arvosanoja. Tämä yllätyssektori on tältä osin omistettu Puolustusvoimien Varusmiessoittokunnan 14.8.2015 Sibeliustalolla raikuneelle ”Game On” pelimusiikkikonsertille sekä tätä seuranneelle PVVMSK:n kaikkien vuosikertojen reunion iltamille, jossa siis itsekin I/08 edustajana olin. Aloitetaan.

Game On/Reunion

GameOn

PVVMSK I/15 saapumiserä on päässyt toteuttamaan melko hienoa konseptia, kun heillä on käynnissä eri aikakausien pelimusiikeista koostuva konserttikiertue. Jousilla, kuorolla, laulajilla ja sähkökompilla vahvistettu sinfoninen puhallinorkesteri on iso ja monikäyttöinen kokoonpano ja tämä kuului konsertin tarjonnassa; orkesterille varta vasten sovitetut pelimusiikkiteokset sinkoilivat tyylillisesti laidasta laitaan Broadway groovesta mahtipontiseen Hollywood sointiin. Konsertin kokonaisuus muodostui lopulta kuitenkin musiikin lisäksi myös valoshowsta, taustalla pyörivistä peli videoista ja kerrassaan mainiosti toteutetusta juonnosta.

Vaikka olenkin suhteellisen aktiivinen pelailija itse, niin konsertissa tuttuja musiikkiteoksia itselleni olivat vain loistavan Metal Gear Solid – Sons of Libertyn pääteema, Final Fantasy -pelisarjan pääteema, Super Mario Worldin Overworld Theme ja Elder Scrolls V: Skyrimin pääteema. Näistä erityisesti MGS ja Super Mario olivat rautaa, tosin eri meriiteillä; MGS:n eeppinen pauhatus on mahtavaa kuunneltavaa, kun taas Super Mariossa meininki oli niin reteetä ja iloista ettei siitä voinut olla pitämättä. Biisi itsessäänhän on ADHD osastoa päättömyydessään ja toimii juuri siksi. Final Fantasy teema oli hyvä mutta koska pelisarjassa on Nobuo Uematsun ajoilta kaikki teokset hyviä/erinomaisia olisin mieluusti ehkä kuitenkin kuullut jonkun muun Final Fantasy sävellyksen. Final Fantasy VII pääteeman (lue: karttatunnari) tai Zanarkandin kohdalla olisin ollut melko fiiliksissä. Skyrim oli Skyrim, eeppistä menoa alusta loppuun ja hyvä päätöskappale konsertille.

Tuntemattomista teoksista ehdottomiksi suosikeiksini nousivat Transport Tycoon, Shadow of the Colossus ja Okami pelien musiikit. Transport Tycoonissa oli mukavaa big band tyylistä svengiä, mikä laittoi jalan vipattamaan ja täten teki tästä konsertista ensimmäisenä musiikin lisäksi myös shown. Shadow of the Colossus sai ihokarvat nousemaan tummuudellaan ja mahtipontisuudellaan ja Okamin Cherry Blossom Storm oli yksinkertaisesti pirun hyvä teos. Erityisesti nautin perkussioryhmän näytteistä, marimban ja vibrafonin (?) päästessä loistamaan bändin yli.

Juonnot olivat ehkä mielekkäin sivutuotos musiikin ohella koko konsertissa; 2D peliscreenillä kipittävien Sami Harmaalan ja Juuso ”Herbalisti” Karikuusen väliseikkailut olivat erittäin hauskaa seurattavaa ja idea sekä toteutus oltiin tehty upeasti, hattua nostan. Valoshow oli pääasiassa tunnelmallista ja hienoa mutta ne kirkkaat epilepsia välähtelyt taustalaatoissa paikka paikoin olivat ehkä omaan mieleeni vähän liikaa. Tämä oli onneksi vain yksittäinen epäkohta eikä häirinnyt kokonaisuutta juurikaan. Taustalla pyörivistä pelivideoista jäi myös hiukan ristiriitainen fiilis. Oli hieno seurata pelien kulkua musiikin soidessa mutta välillä videot eivät olleet suoranaisesti juuri musiikkien peleistä. Esimerkiksi MGS Sons of Liberty on pelisarjan toinen osa mutta videolla pyöri klippejä syyskuussa julkaistavasta viidennestä osasta. Tämä ei ollut kuitenkaan häiritsevä tekijä, lähinnä vain kummasteltava yksityiskohta. Parhaimmillaan videoklipit toimivat todella hienosti musiikin kanssa (-> Civilisation IV, L.A. Noire) mutta välillä klipit koostuivat vain randomeista sekoiluista peleissä (mm. GTA V, Halo 3) ja jäivät täten vain irrallisemmiksi taustavideoiksi antamatta oikein käsitystä millaisesta pelistä on lopulta kyse. Kokonaisuutena videot olivat kuitenkin erittäin hyvä lisä konserttiin ja niiden tekeminen aiheutti varmasti tällaisenaan paljon työtä, joten suuri plussa tästä ja hattua nostelen taas.

Orkesterin soittaminen oli kokonaisvaltaisesti laadukasta ja yhtenäistä vaikka välillä pienet epävireisyydet ja balanssiongelmat (lähinnä Skyrimin sonnikuoro tuli välillä hiukan liian lujaa) osuivatkin hiukan korvaan. Meininki oli kuitenkin soittokunnalla niin loistava, että tämmöiset ongelmat eivät haitanneet kokonaisnautintoa juurikaan. Soolo-osuudet olivat hienoja ja laulajien lavaolemus ja suoritukset olivat erittäin miellyttävää kuunneltavaa. Ainut hämmentävä kokemus oli Portal pelin musiikissa käytetty autotunen määrä, jäätävää. Kaiketi kuului kuitenkin asiaan, joten mikäpäs siinä, hauskahan se oli.

Game On -konsertti oli oikein viihdyttävä ja hyvin onnistunut kokonaisuus, jossa päästiin kuulemaan melko laajalla skaalalla musiikkia eri vuosikymmeniltä ja tyyleiltä. Näin kirjavan musiikin kanssa voi helposti jäädä konsertista epäyhtenäinen olo mutta tällaisen konseptin kanssa olisi epäreilua haukkua konserttia liian erityylisistä biiseistä sillä se on koko jutun pointti ja hyvä niin. Käsiohjelmia myöden (vaikka niitä kirjoitus/asiavirheitä biiseissä oli kyllä aika paljon…) kaikki toimi mallikkaasti ja tämänkaltaisia innovatiivisia projekteja toivoisin kaikkien orkestereiden ottavan suunnittelun alle perinteisten konserttien rinnalle. Tässä PVVMSK on skarpannut huomattavasti viime vuosina ja toimii eräänlaisena pioneerina muille bändeille näyttäen miten hommat voi tehdä tyylikkäästi ja virkistävästi, jos vain tahtotilaa ja kunnianhimoa löytyy.

——————————————————————————————————————

Konsertin jälkeinen Varusmiessoittokuntien menneiden vuosikertojen jälleennäkemisiltama oli erittäin onnistunut tapahtuma ruokaa, seuraa ja viihdykettä myöden. Käytännönjärjestelyt toimivat myös erinomaisesti aina bussikyydeistä mainontaan asti. PVVMSK:n reserviläisyhdistykselle suuri kiitos tapahtuman järkkäämisestä ja onnistuneesta toteutuksesta, toivottavasti luvassa on jatkoa tulevinakin vuosina. Ensi kerralla voisi vaan I/08 saapumiserä olla vähän suuremmin kuin kahden tyypin voimin edustettuna? Jooko?

Kommentoi



Ei kommentteja.

Muista kirjautuminen
Unohtuiko salasana?
Luo oma blogi  Seuraava blogi