Opadelen kirja-arvostelu no. 6: George R. R. Martin – A Knight of the Seven Kingdoms

Taas hurahdettiin Westerosin ihmeelliseen maailmaan, kun tuli ostettua Martinin kolme uusinta ASoIaF novellia sisältävä A Knight of the Seven Kingdoms -kokoelma, joka sisältää novellit The Hedge Knight, The Sworn Sword ja The Mystery Knight. Eipä 350 sivua kauaa huudellut. Ajatuksia luvassa itse teoksesta mutta myös pohdintaa suuremmasta kokonaisuudesta koskien A Song of Ice and Fire -universumia. Tämän takia tekstistä ei luultavasti myöskään tajua aina paljoakaan ne, jotka eivät Martinin universumissa ja kirjoissa ole sisällä, eli nörttivaara on olemassa. Sarjan seuraajat saattavat jotain saada irti. En spoilaa kirjoja mutta mainitsen tapahtumia, jotka tapahtuvat novelleja ympäröivässä ajassa, aikaa ennen Game of Thronesin alkua.

A Knight of the Seven Kingdoms

aknightofthesevenkingdomsheader

“The summers have been shorter since the last dragon died, and the winters longer and crueler.”

A Knight of the Seven Kingdoms -novelleista ensimmäinen, The Hedge Knight, sijoittuu ajallisesti 100 vuotta taaksepäin A Game of Thrones -kirjan alkutapahtumista. The Sworn Sword ja The Mystery Knight jatkavat parin vuoden hypyllä ensimmäisestä novellista. N. 120 sivun novelleista koostuva kokonaisuus on tarinallisesti yhtä jatkumoa, missä keskitytään nuoren Ser Duncan the Tall -ritarin ja hänen aseenkantajansa Eggin seikkailuihin. Parivaljakko joutuu hiukan sattumanvaraisesti saman kohtalon tielle ja he ovatkin varsin kummallinen tiimi; Duncan on suurikokoinen (210 senttimetriä) Kings Landingin ojista lähtöisin oleva nöyrä, kunniallinen ja oikeudenmukainen, mutta hiukan simppelisti asioita ajatteleva ritari, kun taas Egg on oikeasti kuninkaallista Targaryenin sukua oleva prinssi Aegon V (maester Aemonin veli), jonka identiteetti täytyy pitää visusti salassa. Kaksikko kuitenkin ystävystyy syvästi ja A Knight of the Seven Kingdoms onkin lopulta vain alkusoittoa Dunk and Egg -tarinoille, joita odotan Martinilta vielä paljon. Kaksikon pitkistä elämistä riittää kuitenkin vielä paljon kerrottavaa Eggin kuninkuudesta ja Dunkin Kingsguardin komentajuudesta aina Summerhallin tragediaan ja legendaarisen Rhaegar Targaryenin syntymiseen, mistä periaatteessa A Song of Ice and Fire -tarinan asetelmat saavat alkunsa. Mutta kaikkea tätä ennen oli vain 20-vuotias köyhä kulkuriritari ja aseenkantajana toimiva poika aikana, jolloin myöhemmin katoava viattomuus eli vielä vahvasti molemmissa läsnä.

Brutaalin Targaryenin sisällissodan (Dance of Dragons) seurauksena viimeisetkin lohikäärmeet ovat kuolleet maailmasta ja tämän myötä Targaryenien ylivalta Westerosista kadonnut, vaikka he edelleen hallitsevat kuningaskuntaa. Targaryenin dynastia alkaa saada kuitenkin yhä enemmän ja useammin vastarintaa osakseen, ja ensimmäinen suuri uhka syntyy, kun Aegon IV laillistaa kuolinvuoteellaan kaikki äpärälapsensa; syntyy uusi sisällissota, jossa Aegonin (IV) mahtiäpärä Daemon Blackfyre yrittää vallata rautaistuimen. Uhka, jollaista Targaryenit eivät koe samassa mittakaavassa kuin vasta Robert Baratheonin kapinan syttyessä vuosikymmeniä myöhemmin. Vuoden kestävä kapina kuitenkin kukistuu ja Targaryenin valta säilyy niukasti, mutta siemenet tuleviin kapinoihin on tämän myötä kylvetty. A Knight of the Seven Kingdoms sijoittuu 16 vuotta ensimmäisen Blackfyre kapinan jälkeiseen aikaan ja novellit käsittelevät tätä aihetta hyvin tehokkaasti ja mielenkiintoisesti. Voisikin sanoa, että itse Dunkin ja Eggin hahmojen lisäksi novellit keskittyvät kertomaan nimenomaan Blackfyre kapinoiden taustasyitä ja seurauksia, mikä antaa sekä Westerosin historialle että Song of Ice and Fire -romaaneille aimo annoksen lisäsyvyyttä. Tämä on ASoIaF -fanille jo itsessään syy lukea nämä novellit, Martinin pureutuessa tapahtumiin koukuttavan hienolla tavalla.

Ennenkaikkea A Knight of the Seven Kingdoms kuitenkin keskittyy kertomaan Dunkin ja Eggin tarinaa, mikä on tehty Martinille ominaiseen tapaan erittäin laadukkaalla tarinankerronnalla. Myös Martinille ominainen tyyli on kertoa tarinaansa monien mutkien kautta, eivätkä nämä novellit ole poikkeuksia. Erityisesti toinen novelleista, The Sworn Sword, on tapahtumiltaan kokonaisuutta ajatellen selvästi merkityksettömämpi kuin kaksi muuta tarinaa, mutta novelli tuo Dunkin ja Eggin hahmoihin paljon syvyyttä ja hahmokehitystä, sekä auttaa lukijaa ymmärtämään Blackfyre kapinoita aivan uudella tasolla. The Hedge Knight ja The Mystery Knight ovat taas kiehtovampia kertomuksia nimenomaan siitä syystä, että molemmissa Dunk ja Egg joutuvat tapahtumien keskelle, jotka muuttavat ratkaisevasti Westerosin historian kulkua. Tämän seurauksena myös dramatiikkaa ja intensiteettiä kahdessa edellä mainitussa novellissa esiintyy enemmän, mikä tekee lukukokemuksesta antoisampaa. Kokonaisuudessaan kaikki kolme novellia kuitenkin kiinnyttävät lukijaa Dunkin ja Eggin hahmoihin yhtä tehokkaasti.

Novellit ovat myös yllättävän helppolukuisia, ainakin jos vertaa Martinin magnum opukseen, A Song of Ice and Fire -sarjaan. Hienovaraisia viitteitä historiaan ja tapahtumiin on edelleen olemassa mutta ei todellakaan samassa mittakaavassa kuin ASoIaF:n kohdalla, jonka pienistä sivulauseistakin pystyy luomaan useita uskottavia teorioita tapahtumien etenemisen arvailuksi. Hahmot ja tapahtumat ovat näissä novelleissa myös selkeästi rajatumpia kuin Martinin romaaneissa ja tarinankerronta tapahtuu koko ajan yhden hahmon silmistä katsottuna, mikä tekee juonenkuljetuksesta nopeatempoista ja sulavaa. Jollain tavalla myös tarinan ajanjakso ja maailma ovat selvästi A Game of Thronesilla alkavia salaliittoja suoraviivaisempia, mikä helpottaa sisäistämistä paljon. Toki myös tarinan mielenkiinto tämän seurauksena kärsii hiukan romaaneihin verrattuna, eikä A Knight of the Seven Kingdoms tämän takia yllä A Song of Ice and Firen loistoon. Omalla tyylillään ne kuitenkin tuovat paljon syvyyttä Martinin luomaan tarinaan. Erityismainintana on vielä tuotava esille Gary Giannin sarjakuvamaiset kuvitukset novellien sivuille, erittäin virkistävä ja onnistunut lisä tarinan tukemiseksi.

Martinin luoma fantasiauniversumi on äärettömän kiehtova värikkäässä 12000 vuoden historiassaan ja loressaan. Pystyisin kirjoittelemaan ja heittelemään teorioita menneistä, nykyisistä ja tulevista tapahtumista vaikka kuinka paljon mutta kohtuuden nimissä en sitä nyt tässä tee. A Knight of the Seven Kingdoms on kuitenkin vahva todistus siitä, että A Song of ice and Firen massiivisen mielenkiintoisesta historiasta pystyisi kirjoittamaan raamatun kokoisia romaaneja vaikka kuinka paljon. Kuten aluksi sanoin, nämä kolme novellia ovat vain alkusysäys Dunkin ja Eggin seikkailuille ja mikäli Martin ei aio tulevaa tarinan kuudetta romaania The Winds of Winteriä aina kirjoitella, niin Dunkin ja Eggin seikkailut ovat oikein hyvä korvike. Kaksikon kohtaloita on oikein mukava seurata ja heidän elämänsä ajanjakso on päätarinan kannalta myös erittäin mielenkiintoinen. A Knight of the Seven Kingdoms on oikein hyvä lisä Martinin fantasiamaailmaan, missä lukija pääsee perehtymään sekä Westerosin historiaan ja sen hahmoihin pintaa syvällisemmin. Dunkin ja Eggin matkassa menee vielä monta novellia, eikä draamalta, ilolta, surulta, tragedialta ja loistolta pääse lukijat välttymään jatkossakaan. Eikä niitä muulla tavalla haluaisikaan.

Arvosanat:
The Hedge Knight: 8,3/10
The Sworn Sword: 7,9/10
The Mystery Knight: 8,4/10
Kokonaisarvosana: 8,2/10

…Mutta voisi se Winds of Winter pikkuhiljaa jo tulla ulos. Prkl.

Kommentoi



Ei kommentteja.

Muista kirjautuminen
Unohtuiko salasana?
Luo oma blogi  Seuraava blogi