Opadelen kirja-arvostelu no. 13: Arnold Schwarzenegger – Total Recall, My Unbelievably True Life Story

Total Recall: My Unbelievably True Life Story

“It’s not what you get out of life that counts. Break your mirrors! In our society that is so self-absorbed, begin to look less at yourself and more at each other. You’ll get more satisfaction from having improved your neighborhood, your town, your state, your country, and your fellow human beings than you’ll ever get from your muscles, your figure, your automobile, your house, or your credit rating.”
– Arnold Schwarzenegger

Iso Arska on tehnyt vakuuttavan uran Hollywoodissa siitäkin huolimatta (tai sen takia), että hänen näyttelijälahjansa eivät ole maailman parhaimmasta päästä. Tämän tietää myös mies itse. Hän löysi kuitenkin paikkansa ja oman roolinsa Hollywoodista, ja läpimurtoelokuvien jälkeen kaikki tuntevat hänet ja hänen ainutlaatuisen tyylinsä elokuvamaailmassa. Elokuvien lisäksi Schwarzenegger on kuitenkin saanut paljon aikaan tietysti kehonrakennuksen puolella (niin oman kroppansa kuin koko lajin kannalta), bisnesmaailmassa ja viimeisimpänä politiikassa, mikä lähti liikkeelle, kun hän pääsi Kalifornian kuvernööriksi. Tuntuu käsittämättömältä, että sodan jälkeisen Itävallan köyhästä perheestä ponnistaa maailmalle mies, joka onnistuu toteuttamaan kaikki nämä asiat. Miten Schwarzenegger on onnistunut toteuttamaan unelmansa niin monella eri rintamalla? Total Recall vastaa näihin kysymyksiin Arnoldin omin sanoin ja kirja valaisee miehen elämää kattavasti, mutta myös hyvin yksipuolisesti.

Total Recall on iso kirja, jossa Arnold käy läpi elämänsä vaihe vaiheelta, alkaen nuoruusvuosista Itävallassa, armeijan palveluksesta ja kehonrakennuksesta. Arnold kertoo tarinaansa hyvin tunnepohjaisesti ja omien arvojen mukaisesti, huumoria unohtamatta. Erityisesti Arnoldin varusmiespalvelusaika on kirjassa hauskaa luettavaa, kun mies kertoo tekemisistään; milloin on ajettu tankilla hallin seinän läpi ja milloin karattu varuskunnasta salaa Saksaan kehonrakennuskilpailuihin. Kirja käy läpi hyvinkin yksityiskohtaisesti läpi Arnoldin nuoruutta, ja tässä kohtaa kirja eteneekin hyvin johdonmukaisesti ja loogisesti. Suunta alkaa häämöttää tietysti koko ajan lähemmäksi Amerikkaan muuttoa, mitä lukijakin odottaa kirjalta luultavasti eniten.

Ennen leffamaailmaan paneutumista kirja käy kattavasti läpi kehonrakennuksen vaiheita urheilulajina Arnoldin silmin, mitä on hyvin mielenkiintoista lukea ihmisenä, joka ei lajin historiasta mitään tiedä. Kirjasta tulee käsitys, että Arnold on ollut kriittisessä roolissa mitä tulee kehonrakennuksen tunnettavuuden kasvuun maailmalla, mutta voi toki olla, että omaelämänkerran yksipuoliset näkemykset tässä kohtaa alkavat jo hiukan sokaista. Ilmeisesti Arnoldin kunnianhimo, markkinointitaidot ja innostus ovat tehneet kuitenkin lajille paljon hyvää. Totuus on myös, että kehonrakennuksen ansiosta Arnold pääsi elokuvamaailmaan; miehen veistosmaisella vartalolla on ollut varmasti suurempi vaikutus leffantekijöihin kuin hänen näyttelijätaidoillaan. Kirja tarjoaa mielenkiintoisia katsauksia siihen, miten Arnold lopulta pääsi Hollywoodiin, mutta tässä kohtaa kirja alkaa käydä myös hiukan sekavaksi.

Arnold alkaa kertoa sijoituksistaan ja bisneksistään. Arnold alkaa kertoa elokuvistaan. Arnold alkaa kertoa jälleen kehonrakennuksesta. Arnold alkaa kertoa ystävistään, kontakteistaan ja suhteistaan. Arnold alkaa kertoa random tapaamisista julkkisten kanssa, millä ei ole tarinan kannalta mitään merkitystä. Kirja saavuttaa pikkuhiljaa pisteen, missä Arnold jaarittelee epäolennaisia asioita ja tarinankerronta alkaa poukkoilla asiasta toiseen niin, että fokus alkaa kärsiä ja teksti paisua. Vaikka kirja kertookin Arnoldin omin sanoin hyvin kattavan tarinan, niin tästä lähes 700-sivuisesta kirjasta olisi pitänyt editoida ainakin 200 sivua pois. Yhdessä lauseessa Arnold on kertomassa jostain elokuvasta, kun yhtäkkiä hän kertookin kuinka tapasi Charles Bronsonin bileissä tai oli Oprahin kanssa salilla juttelemassa, miten tärkeää on pysyä kunnossa. Ketä kiinnostaa? Arnoldin kirjoitustyyli alkaa hahmottua lukijalle yhä selvemmin ja selvemmin, ja tekstissä on yksinkertaisesti liikaa huomiohakuisuutta, omahyväisyyttä ja itsekehuista jaarittelua mukana. Lukijalle ei voi jäädä hyvä maku, jos Arnold kertoo Terminator 2 elokuvasta yhtä paljon kuin merkityksettömistä tapaamisistaan muiden julkkisten kanssa.

Kirja ei ole kuitenkaan tuhoon tuomittu. Arnold kertoo hauskoja ja mielenkiintoisia yksityiskohtia elokuvien tekemisistä ja tuo jokaiseen elokuvaan oman näkemyksensä; millaisena hän itse leffaa pitää, miten hän päätyi elokuvaan ja miten hän on sen tekemiseen itse vaikuttanut. Moni tärkeä elokuva kuitenkin ohitetaan suhteellisen nopeasti, mikä on pettymys, mutta toisaalta mies kertoo rehellisesti tekstissä niitä asioita, mitä hän itse näkee merkittävinä, eikä niitä, mitä hänen faninsa ehkä näkevät.

Kirjan ehdottomasti mielenkiintoisimpia aspekteja on kuitenkin Arnoldin yksityiselämän esiin tuominen ja hänen poliittinen uransa. On kiehtovaa kuulla miehen omin sanoin hänen poliittisista näkemyksistään, joita hän myös perustelee kirjassa hyvin vakuuttavasti. Erityisen mausteen hänen poliittiseen elämäänsä on tuonut se, että hän oli republikaanina tuohon aikaan naimisissa Kennedyn kanssa. Arnold kertoo avoimesti urastaan Kalifornian kuvernöörinä; miten hän kampanjoi, miksi hän voitti, mitä päätöksiä hän yritti ajaa läpi ja miksi jotkut asiat epäonnistuivat. Itse näin ainakin aikoinaan asiaan vihkiytymättömänä lähinnä komiikkaa siinä, että Arnold pyrkii kuvernööriksi, mutta Total Recall paljastaa kuitenkin sen, että Arnold on ollut jo kauan ennen kampanjaansa politiikkaan perehtynyt ja vaikuttanut mies, jolla on selkeät visiot siitä, mitä hän haluaa toteuttaa. Vaikka Arnold ei ehkä ymmärtänyt kuvernööriksi lähtiessään poliittisia etikettejä ja nyansseja, niin perinteiseksi julkkispoliitikoksi häntä ei voi mitenkään lokeroida.

Total Recall on pääasiassa mielenkiintoinen teos, joka valaisee Arnoldin elämää ja tekemisiä lukijalle hyvin kattavasti. Kirja on kirjoitettu kuitenkin selkeästi enemmän tunnepohjaisesti kuin rationaalisesti, ja tämä on sekä hyvä että huono: teksti on rehellistä ja Arnoldin näköistä, mutta samalla asiasta toiseen poukkoilu ja jaarittelu tekee siitä välillä liian sekavan ja pitkästyttävän lukea. Rankkaa editointia olisi tähän tarvittu. Kirjaa lukiessa kannattaa myös muistaa, että kyseessä on nimenomaan Arnoldin näkemykset asioista; kirja antaa kuvan vaikuttavasta miehestä, mutta uskon, että hänen elämäänsä ja tarinaansa kuuluu myös negatiivisempiä piirteitä, joita mies käsittelee hyvin rajallisesti. Jos jokin asia kirjasta kuitenkin käy selväksi, niin se on se, että Arnold on poikkeuksellisen kunnianhimoinen ja töitä paiskiva yksilö, joka ei ole saanut mitään ilmaiseksi. Tavallaan häntä voisi sanoa jopa visionääriksi. Jos jokaisella ihmisellä olisi samanmanlainen draivi päällä läpi elämän kuin mitä Arnoldilla on ollut, niin maailma olisi luultavasti hyvin eri näköinen paikka.

Arvosana: 7,5/10

Kommentoi



Ei kommentteja.

Muista kirjautuminen
Unohtuiko salasana?
Luo oma blogi  Seuraava blogi