Opadelen kirja-arvostelu no. 3: Elio Garcia/Linda Antonsson/George R.R. Martin – The World of Ice and Fire

Kirjoilla jatketaan, tänään tarkastelussa n. 12000 vuoden taakaa alkava historiankirjoitus maailmasta, johon George Martinin A Song of Ice and Fire -tarina sijoittuu. Vaikka kirjan lisänimi on ”the untold history of Westeros and the Game of Thrones”, on tämä teos nimenomaan historiankirjoitus kirjasarjalle, ei TV-sarjalle, ja Westerosin lisäksi käsitellään hyvin laajasti myös Essos mantereen historiaa. Mutta koska Westeros ja Game of Thrones sanovat useimmille paljon enemmän kuin A Song of Ice and Fire ja Essos, on se myyntimielessä ymmärrettävä nimi. Vaikka se onkin harhaanjohtava ja väärä.

Noniin, meinaa mennä arvostelun puolelle jo ennen aloitusta joten ei siitä sen enempää. Olkoon tämä prologi tulevalle.

The World of Ice and Fire

tumblr_ne5d5nrmyi1u2n5cyo1_500

“It is said with truth that every building is constructed stone by stone, and the same may be said of knowledge, extracted and compiled by many learned men, each of whom builds upon the works of those who preceded him. What one of them does not know is known to another, and little remains truly unknown if one seeks far enough. Now I, Maester Yandel, take my turn as mason, carving what I know to place one more stone in the great bastion of knowledge that has been built over the centuries both within and without the confines of the Citadel – a bastion raised by countless hands that came before, and which will, no doubt, continue to rise with the aid of countless hands yet to come.”
– Maester Yandel

Garcia, Antonsson ja Martin tekivät valtavan työn kasatessaan tätä suurta eeposta mutta ottaen huomioon Martinin fantasiamaailman monimuotoisuuden ja laajan historian, on tämänkaltainen teos enemmän kuin tarpeellinen. Toisin kuin Tolkien, jonka pääasiallinen tavoite oli luoda ennenkaikkea fantasiamaailma johon Sormusten Herran tarina tuli mukavana lisänä, on Martinilla ollut ensin nimenomaan tarina kerrottavana. Tarinan edetessä Westerosin ja Essoksen maailmat saivat kuitenkin koko ajan lisää historiaa ja lihaa luiden ympärille kunnes kokonaisia loreja ja historiallisia tarinoita oli olemassa lukemattomille kaupungeille, tapahtumille ja ihmisille/suvuille. Viimein koko Song of Ice and Fire tarinaa edeltävä ”tunnettu” maailmanhistoria kerättiin yhdeksi suureksi historiankirjaksi, ”The World of Ice and Fire” opukseksi, joka julkaistiin fanien iloksi lopulta 28.10.2014.

The World of Ice and Fire (tästäedes WoIaF) on erikoinen teos, sillä se ei ole niinkään romaani vaan koulukirjoihin verrattava tietopaketti. Jos kävisimme koulua Westerosissa, olisi tämä historian oppikirjamme. Historian kertojana toimii fiktiivinen Maester Yandel Citadelista, joka on parhaan kykynsä ja tietonsa mukaan kasannut maailmansa historian yksien kansien sisään. Tämä tyyli on viety jopa niin pitkälle, että kaikkea menneisyydessä tapahtunutta ei paljasteta, koska tapahtumista ja ajanjaksoista ei ole löytynyt faktapohjaista dokumentointia. Tämä hyvinkin realistininen tyyli fiktiiviselle fantasiamaailman historialle on sekä hyvä että huono asia; spekulointi ja faktojen puute jättää paljon mystiikkaa Martinin maailmaan mutta samalla tiedonjanoinen fani saattaa turhautua, kun kaikkea ei paljasteta. Pääosin tämä toteutus on kuitenkin oikein toimiva.

Historian havinaan pureudutaan teoksessa kuitenkin erittäin laajasti ja yksityiskohtaisesti. Muinaishistoria käydään nopeammin läpi aina Dawn Agesta Children of the Forest -kansan sotiin ensimmäisten ihmisten kanssa ja Long Nightia seuranneen The Wallin rakentamisesta Andalien Westerosin valloitukseen. Mitä lähemmäs nykyaikaa (lue: Game of Thrones -kirjan alkua) tullaan, sitä yksityiskohtaisemmin tapahtumia käsitellään ja lista tapahtumista on loputon: Valyrian nousu, kukoistus ja tuhoutuminen, Rhoynarin sortuminen ja Nymerian pakomatkat Dorneen, Bravoosin synty, Doomia seurannut verinen vuosisata, Targaryenin suvun nousu ja hallinto Westerosissa jokainen kuningas kerrallaan, Robertin kapinat, etc etc. Jokaisen Westerosin kuningaskunnan historia käydään läpi, jokaisen Essoksen vapaan kaupungin historia käydään läpi ja jokaisen kadonneen sivilisaation historia käydään läpi. Tietoa löytyy kyllästymiseen asti erittäin kattavasti ja mikä parasta, kirjoitus pysyy lähes koko ajan hyvin mielenkiintoisena.

B1G7eSDCcAAWOWV

Kirja siis antaa todella paljon syvyyttä ja selkeyttä Martinin maailman mystiikkaan ja avaa myös perehtyneimmille faneille paljon asioita, isompia ja pienempiä. Vastauksia saadaan myös kansojen kulttuurien syihin ja historioihin, esimerkiksi kuinka Dornen suvaitsevampi ja tasa-arvoisempi kulttuuri juontaa juurensa aina mahtavan Valyrian ja Rhoynarin väliseen sotaan asti, miksi vuoristoheimot vihaavat Vale of Arrynin valtaa ja miten pohjoisesta on tullut niin erilainen muuhun Weterosiin verrattuna. Lista on tässäkin kohtaa loputon. Loppujen lopuksi kaikilla tarinan historiallisilla tapahtumilla on seurauksensa ja näistä seurauksista on muodostunut juuri sen näköinen maailma mitä se tänä päivänä Martinin tarinassa on. Syy ja seuraus, aivan kuten oikeassakin maailmassa. Viittauksia oikeaan maailmaan on muutenkin paljon ja Martin on selvästi ottanut vaikutteita oikeasta historiasta tarinalleen, Valyrian ollessa vertauskuva Rooman Imperiumille, Westerosin modernille länsivallalle, ja niin edelleen.

Kattavan historiikin lisäksi on annettava erityismaininta kirjan kuvitukselle, jota ilman WoIaF olisi suoraan sanoen melko raskasta luettavaa mielenkiinnostaan huolimatta. Lukuisat taitelilijat ovat antaneet panoksensa herättääkseen kirjan historialliset tapahtumat eloon ja lopputulos on kaunista ja laadukasta kuvataidetta (kaikki tässäkin julkaisussa laittamani kuvat ovat suoraan kirjasta), joita selailee mielellään vaikka ei tekstiä lukisikaan. Kuvat pääsevät kirjassa myös oikeuksiinsa sillä A3 kokoiset aukeamat antavat paljon tilaa isoillekin piirroksille. Kuvia on myös todella paljon ja kirjassa on oikeastaan vain harvoja aukeamia, joissa on pelkkää tekstiä. Runsaan tekstimäärän ja kuvituksen ansiosta WoIaF kattaakin yhteensä 326 sivua mikä on suhteellisen suuri määrä varsinkin, kun sivukoko on A4. Sulateltavaa ja katseltavaa riittää siis erinomaisen paljon.

The World of Ice and Fire on teoksena hiukan hankala arvioida sillä se on luonteeltaan niin erikoinen ja vahvasti sidoksissa A Song of Ice and Firen vetovoimaan. Ilman Martinin kirjasarjaa tämä olisikin vain kuvitteellinen historiankirjoitus vailla suurempaa arvoa mutta osana tarinaa siitä muodostuu erittäin kattava pohjustus ja mielenkiintoinen tietopankki. Tyylinsä takia tässä teoksessa ei esiinny minkäänlaista draamaa tai suurempaa jännitystä mikä tekee siitä hiukan tasapaksun luettavan. Tästä huolimatta kyseessä on upeasti ja hämmentävän yksityiskohtaisesti toteutettu eepos, joka on pakkohankinta jokaiselle Martinin kirjasarjan fanille ja miksei myös TV-sarjan faneille. Kirja ei spoilaa ASoIaF:n tapahtumia kuin alkusanoissa ja loppusanoissa (jotka voi kyllä näppärästi jättää vain lukematta), joten jos olet aloittamassa Martinin kirjasarjaa tai olet katsonut TV-sarjaa, kannattaa tämä ehdottomasti lukea. The World of Ice and Fire antaa niin paljon tietoa ja perspektiivia Martinin luomaan tarinaan, että sen koluttua on todella helppo pysyä mukana sekä kirjoissa että TV-sarjassa ja saada niihin jopa aivan uutta hohtoa ja syvyyttä.

real-iron-throne

“No man can say with certainty what the future may hold. But perhaps, in knowing what has already transpired, we can all do our part to avoid the mistakes of our forebears, to emulate their successes, and to create a world more harmonious for our children and their children, for generations to come.”
– Maester Yandel

Arvosana: 8,5/10

Kommentoi



Ei kommentteja.

Muista kirjautuminen
Unohtuiko salasana?
Luo oma blogi  Seuraava blogi