Opadelen sarja-arvostelu no. 19: Thirteen Reasons Why (Kaudet 1-2)

Ympäripyöreitä spoilereita luvassa.

Thirteen Reasons Why (Kaudet 1-2)

“And when you mess with one part of a person’s life, you’re not messing with just that part. When you mess with one part of a person’s life, you’re messing with their entire life.”

Netflix on tuottanut kansoille jälleen uutta laatusarjaa, joskin tämän sarjan suhteen olin normaalia skeptisempi, sen sijoittuessa high school maailmaan ja teinien elämään, eivätkä high school draamat ole olleet yleensä niitä omia suosikkejani. Thirteen Reasons Why sukeltaa teemansa puolesta kuitenkin perinteisiä teinidraamoja syvemmälle, sarjan käsitellessä itsemurhaa hyvin henkilökohtaisella ja perusteellisella tasolla. Sarja perustuu Jay Asherin palkittuun 2007 vuoden samannimiseen nuorten romaaniin, missä päähenkilö, high school nuorukainen Hannah Baker on tarinan alkaessa tehnyt juuri itsemurhan, mutta hän on jättänyt myös 13 C-kasettinauhaa kolmelletoista henkilölle kuunneltavaksi. Kaseteilla hän kertoo 13 eri syytä sille, miksi hän teki lopullisen päätöksensä itsemurhasta ja nämä 13 henkilöä ovat kaikki jollain tavalla tuohon päätökseen syyllisiä. Clay Jensen, epävarma mutta kunnollinen nuori mies ja Hannah Bakerin ystävä, joka myös rakasti häntä, saa yhden nauhoista ja Jensenin kautta nauhojen sisältö sarjassa aukaistaan pala kerrallaan.

Itsemurha ja koulukiusaaminen ovat todellakin sarjan kantavat teemat, joiden ympärille kaikki muu rakentuu, ja näihin teemoihin sarja pureutuu hyvin perusteellisesti. Aiheita käsitellään monista näkökulmista, niin uhrien kuin syyllistenkin, ja sarja keskittyy tehokkaasti tuomaan esille sitä faktaa, että toiset ihmiset eivät voi tietää mitä toisen päässä liikkuu, tai miten he toisten tekoihin tai sanomisiin reagoivat. Joskus ihmiset loukkaavat syvästi toisiaan sitä edes tajuamatta, tai vaikka tarkoitus onkin ollut loukkaava, niin vahingon laajuutta ei välttämättä ymmärretä. Tämä jälkimmäinen asia on varmasti koulukiusaamisessa yleisestikin läsnä, sillä kiusaajat usein purkavat omaa pahaa oloaan ja hakevat teoillaan hyväksyntää muilta, mutta he eivät käsitä miten vakavia seurauksia harmittomiltakin vaikuttavat teot voivat aiheuttaa. Thirteen Reasons Why avaa kiusaamisen koko spektrin katsojille, ja sen vaikutuksia avataan puhuttelevasti niin pienemmissä kuin vakavammissakin tapauksissa realistisella tavalla.

Teiniajan tunnetilat, erityisesti ihastukset ja rakastumiset, ovat myös sarjan kantavia teemoja, ja Liberty Highn nuorten ihmissuhdekiemurat tuovat mukavaa draamaa ja särmää sarjaan. Näitä aiheita käsitellään myös hyvin todentuntuisesti, eikä lainkaan siirappimaiseen ja imelään tyyliin, kuten niin monissa high school genren tekeleissä. Teinien vanhemmat ovat myös erittäin suuressa roolissa, ja sarja onnistuu mainiosti tuomaan esille sekä nuorten että heidän vanhempien näkökulmat asioihin, ja erityisesti sen, miten nuorten on vaikea teini-iässä kertoa vanhemmilleen elämää mullistavista asioista, olivat ne sitten negatiivisia tai positiivisia. Tämä myös johtaa yleensä siihen, että vanhemmat eivät ymmärrä teini-ikäisten lastensa käyttäytymistä, koska teinit eivät yksinkertaisesti uskalla tai halua kertoa tunteistaan ja kokemuksistaan, mikä taas luo kuiluja sukupolvien välille, vaikka se olisi todellisuudessa täysin tarpeetonta. Mutta näin teinien elämä on aina mennyt normaalisti ja tätä todellisuutta sarja myös upeasti hyödyntää.

Kenties sarjan puhuttelevin teema liittyy kuitenkin nuorten seksuaalisuuden kehittymiseen ja ennenkaikkea seksuaalirikoksiin. Raiskaus on äärimmäisen vakava henkisen ja fyysisen väkivallan muoto, mikä saattaa pahimmillaan tuhota koko uhrin elämän. Sarja käsittelee aihetta hyvin rohkeasti niin uhrien kuin aiheuttajienkin näkökulmasta, avaten raiskauksen aiheuttamia tunteita. Häpeä, pelko, turvattomuuden tunne, viha, kaikki tuodaan esille kaunistelematta, mikä tekee sarjasta jopa hyvin opettavaisen; tietoisuuden lisääminen on selvästi yksi sarjan tavoitteista ja siinä se myös onnistuu. Erityisen vaikuttava ja vastenmielinen kohtaus koetaan ensimmäisen kauden loppupuolella, kun sarjan kulminoiva raiskauskohtaus kuvataan läheltä ja pitkään, niin että katsoja saa tässä tapauksessa pahimman ja realistisimman mahdollisen kuvan siitä, miltä raiskauksen uhrista tekohetkellä mahdollisesti tuntuu (noin niinkuin ruudun välityksellä kuin voi tuollaista edes kuvata realistisesti).

Siinä missä ensimmäinen kausi avaa Hannah Bakerin kuoleman mysteeriä, toisessa kaudessa keskitytään kuolemaa seuranneeseen oikeudenkäyntiin, mikä tekee kausista yhtenäisistä teemoistaan huolimatta melko erilaisia. Itse henkilökohtaisesti pidin enemmän ensimmäisen kauden hitaasti aukeavista vastauksista ja salaperäisyydestä, vaikka toisen kauden rikostunnelma on myös kiehtova. Ongelmaton sarja ei kuitenkaan ole ja koko sarjan suurin häiritsevä asia on se, että se hieroo katsojan naamaan vähän turhankin väkivaltaisesti välillä vakavia teemojaan, mikä antaa kuvan, että sarjan tekijät yrittävät vähän liikaakin tuoda esille haluamiaan asioita. Vähempikin riittäisi, sillä ei se teinielämä nyt oikeasti ihan pelkkää kurjuutta ja vastoinkäymistäkään normaalisti ole, ja tämä syö hiukan sarjan uskottavuutta. Tästä huolimatta kiusaamisen, väkivallan ja teiniajan tunnemyrskyjen luoma teemakokonaisuus on hyvin puhutteleva ja ajankohtainen.

Hahmot ovat mielenkiintoisia ja näyttelijät tekevät vakuuttavaa työtä rooleissaan. Sarja onnistuu esittelemään kaikenlaisia teinejä aina ylimielisistä urheilijoista epävarmoihin hissukoihin ja rohkeasti erilaisista ajattelijoista sukupuolivähemmistön edustajiin. Kenties se suurin asia mikä sarjasta ilmenee on se, että teini-iässä ihminen on hyvin herkässä iässä ja altis kaikenlaisille vaikutteille, niin hyvässä kuin pahassa. Sarja myös vahvistaa käsitystäni siitä, että teini-ikäiset ovat yleensä melko sekaisin ja useimmiten myös luonteeltaan jopa julmia, mutta se on silti aikaa, mikä jää elämään pitkälle aikuisikään hyvin ainutlaatuisena ajanjaksona ihmisen elämässä, tämäkin sekä hyvässä että pahassa. Silloin kaikki tuntuu olevan hyvin dramaattista ja pienetkin asiat saattavat olla yksilölle mullistavia, mutta tämä johtuu vain siitä, että oma identiteetti on vielä muodostumassa ja teini kokee kaiken niin paljon vahvemmin kuin enää ehkä koskaan elämässään myöhemmin. Tämä on hyvä muistaa aina, kun ollaan teinien kanssa tekemisissä, missä asiassa tahansa.

Arvosanat:
Kausi 1: 8,5/10
Kausi 2: 8,2/10

Kokonaisarvosana: 8,4/10

Kommentoi



Ei kommentteja.

Muista kirjautuminen
Unohtuiko salasana?
Luo oma blogi  Seuraava blogi